Vertikalskjæring, ja eller nei?

Vertikalskjæring, ja eller nei?

De lærde strides. Søker på man nett, ser på Youtube eller andre sosiale medier er vertikalskjæring et særdeles hett tema. Satt på spissen kan man ofte få inntrykk av at uavhengig av hvilken utfordring man har med plenen så vil løsningen være å vertikalskjære, men stemmer egentlig dette? I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på hva det er, om det er nødvendig og hva resultatet av vertikalskjæring av plen er.

Hva er vertikalskjæring?

Vertikalskjæreren har vertikale kniver på en valse som skjærer spor loddrett ned i plenen. Man lager små luftehull/spor et par centimeter (1–2 cm) ned i jorden og deler opp eller skjærer litt i gressrøttene.

 Effektene er flere.  Du blir kvitt gamle og døde gressrøtter, du river bort en hel del mose og du får luft ned i plenen og jorden. Det øverste laget på en plen har ofte en tendens til å bli kompakt og hard. Ved å kutte hull i dette laget får du luft til røtter og gir dermed plenen nytt liv. Det vil også hjelpe med drenering og tilførsel av næringsstoffer som gjerne har slitt med å komme seg ned til gressrøttene.

En vertikalskjærer må ikke forveksles med en moserive som har en annerledes valse. Moseriveren har en slags fjærvalse som snurrer rundt med stålpinner. Disse kutter ikke gjennom det øverste laget på plenen, men rykker i stedet bort mosen. Fordelen med moseriveren er at den ofte får bort mye mer mose enn vertikalskjæreren.

Ja til vertikalskjæring

Å vertikalskjære plenen kan være lurt for de med en gressplen som er i ferd med å bli kvalt av mose og ugress. Det kan også være lurt om man tar en liten jordprøve og ser at man har veldig kompakt jord og/eller mye filt mellom gresstråene og jorden under. En vertikalskjærer fjerner mosen og sikrer luft til røttene til gresset, slik at de lettere kan oppta vann og næring – og dermed ta opp kampen mot ugresset. Samtidig gjør delingen at gressrøttene stimuleres til å produsere flere sideskudd. Resultatet blir en tettere gressplen når veksten tar seg opp utover i sesongen.

Det kan se voldsomt ut etter at en vertikalskjærer har kjørt over plenen. Men gresset kommer heldigvis lynraskt tilbake – og med fornyet kraft. Husk å rake bort alt overflatemateriale som maskinen etterlater seg.

Verdt å merke seg er at vertikalskjæring ikke bør utføres tidligst før man har klippet plenen et par ganger på våren. Vent med andre ord til plenen er i god vekst. Hvor dypt man skal skjære avhenger av standen til plenen, men på en ung plen bør man ikke gå på dypeste innstilling.

Nei til vertikalskjæring

Over har vi tatt for oss hvorfor man skal vertikalskjære, men er dette løsningen på alt? Og er man garantert en finere og bedre plen etterpå. Det enkle svaret er nei.

Ved vertikalskjæring vil man få fordelen av punktene over, men det viktigste spørsmålet man må stille seg før man eventuelt gjør det, er om det er nødvendig?

For å vurdere dette er en fin måte å starte på å ta en jordprøve (spa opp en liten firkant) og analyser prøven. Ser man et stort område som har mye filt i seg så bør man vertikalskjære. Ser imidlertid prøven noenlunde ut som dette, har man ikke behov for å vertikalskjære. På bilde kan man se at det er veldig lite filt mellom jord og gress og godt med sand og luft i jorden.

Er man flink med å jevnlig toppdresse med sand vil man ikke få en oppbygning av dødt organisk materiale (filt/thatch) og man har ikke behov for vertikalskjæring. Det negative med vertikalskjæring er at man stresser gresset mye, men kanskje vell så viktig er at man røsker opp i jord og røtter og lager ofte åpne “sår” i plenen. Resultatet er at man drar opp ugressfrø som har ligget begravd under plenen og man lager i tillegg åpne områder i plenen hvor disse ugressfrøene får mulighet for å spire og etablere seg.

Tilbake til bloggen