Veien til nabolagets grønneste plen

Veien til nabolagets grønneste plen

En velstelt plen er et syn for øynene. Den grønne og sunne plenen gir ikke bare en estetisk appell, men gir også et behagelig sted for avslapning og rekreasjon.


Velg riktig gressfrø

Bruk gressfrø som er tilpasset klimaet og jordtypen i ditt område. Det er stor kvalitetsforskjell på gressfrø så gjør litt undersøkelse og finn den beste blandingen for ditt klima og ditt bruk. Så nye gressfrø (overseeding) over eksisterende plen årlig for å holde plenen tett og sunn. Dette fyller ut tynne områder og forbedrer plenens generelle utseende. Kombineres ofte med toppdressing. 


Klipping

Jevnlig klipp gir en tettere plen. Daglig klipping med robotklipper eller ukentlig (helst to ganger i uken) klipp med manuell klipper stimulerer til sideskudd i gressplanten som vil gjøre plenen jevnere og tettere. Sørg for at du har skarpe kniver slik at gresset ser bedre ut og ikke blir skadet.


Gjødsel

Å gjødsle plenen riktig er noe av det viktigste å gjøre om man ønsker en frisk og frodig gressmatte. Man bør gjødsle gjennom hele vekstsesongen. Det vil si fra gresset våkner til liv om våren og frem til det går i dvale på høsten. På høsten bør man benytte seg av et eget høstgjødsel som er lavere på nitrogeninnhold. Beregn omtrent 7,5 liter per 100 kvadratmeter som vårgjødsling (første gjødsling). Deretter 3 liter pr 100 m2, fordelt jevnt over plenen din hver fjerde-sjette uke i vekstsesongen.


Lufting

Luft plenen for å forbedre jordstrukturen og forbedre penetrasjonen av vann og næringsstoffer. Dette fremmer sunn gressvekst og reduserer komprimering som favoriserer ugress​. Dette vil også hjelpe røttene med å vokse dypere og bli sterkere. Kan gjøres ved vertikalskjæring, hullpipelufting eller ved bruk av en hagegreip.


Toppdressing

Å toppdresse plenen er en rask og effektiv måte å få en grønnere og friskere plen på. Toppdressing bidrar til å gjøre jorden luftigere, noe som igjen resulterer i at gresset vokser bedre og tettere. I tillegg hjelper toppdressing med å planere ut ujevnheter man måtte ha i plenen. Bruk enten en blanding med 70% sand og 30%, alternativt ren sand (0-2 eller 0-4 natursand). Bruk med fordel en dressrive for perfekt resultat.


Vanning

Ved nyetablering er det viktig at man vanner sjelden men ofte. Gjerne 5 minutter 4-5 ganger om dagen de første to ukene. I en etablert gressplen derimot, er det annerledes. Her er det viktig at man vanner sjeldent, men mye - en skikkelig rotbløyte. Dette fremmer røttene å vokse dypere, noe som igjen gjør de mer tørkeresistente fremover.


Ugressbekjempelse

Fjern ugress regelmessig da de konkurrerer med gresset om næringsstoffer og vann.

Bruk ugressmidler dersom det er nødvendig, men følg alltid produsentens anvisning

Tilbake til bloggen