Viktig vårstell av plenen

Vårstell av plenen

Våren er i anmarsj og det er på tide å starte med vårstell av plen og hage. Her skal vi gi noen tips for hvordan du bør starte sesongen for å sikre en grønn og pen plen når temperaturene kryper oppover. 


Det er viktig å huske på at en plen som våkner til liv etter vinterdvale er ganske ømtåelig. Det er derfor viktig at vårstell av plen ikke starter for tidlig slik at man risikerer å gjøre mer skade enn godt. Prøv å utføre vårstell på tørre dager når gresset har fått tørket opp.

  • Det første man kan gå igang med er å rake lett over med en plastrake for å fjerne kvister og løv som gjerne har blitt liggende på plenen gjennom vinteren. Nå på våren er det viktig at gresset får så mye sollys som mulig for å våkne til liv, så se at det ikke ligger for mye på plenen som skygger. 
  • Ugress starter ofte å vokse med lavere temperatur enn hva gresset gjør. Tidlig vår kan derfor være en god anledning for å komme ugresset i forkjøpet og luke opp mest mulig før det får etablert seg skikkelig. 
  • Når man ser at gresset er kommet i gang og og har vokst seg opp noen centimeter fra vinterhøyden er det på tide med første gjødsling. Gå gjerne på med et organisk gjødsel som hønsegjødsel eller lignende for å styrke gresset og gi det nødvendig næring etter vinteren.
  • Våren er også tiden for å analysere plenen etter vinteren. Ofte ser man at det er dukket opp nye ujevnheter  og hull i plenen og våren er da en fin tid for å etterfylle disse. Bruk med fordel en blanding av kompost og sand og full opp de største ujevnhetene. Bland også inn litt gressfrø i blandingen slik at plenen blir tett og fin. 
  • Vi anbefaler også alle å ta en runde med toppdressing på våren. Mai er et fint tidspunkt for dette. Da er plenen som regel i god vekst. Har man fortsatt noen bare områder kan man støtteså med gressfrø før man toppdresser over hele plenen. 
  • Vertikalskjæring er ikke å anbefale på våren da man risikerer å dra opp mye ugressfrø på denne tiden. En lett runde med mosefjerner/plenlufter er derimot en fin ting å gjøre nå. Dette vil fjerne gamle og dødt gress og røtter samt gi litt ekstra oksygen ned til røttene. 
Tilbake til bloggen