Vanning av plen

Vanning av plen

Mange har spørsmål rundt vanning av plen, både etablert plen og i forbindelse med såing av ny. 


Ved nysåing av plen er vanning helt essensielt. Vi har en egen artikkel om nyanlegging av plen hvor dette er mer utdypet, men her skal vi ta de viktigste poengene. Frø generelt og spesielt gressfrø trenger to ting for å spire. De trenger fuktighet og varme. Har man disse to tingene på plass vil gressfrø spire og det er ikke før de er kommet opp av jorden at behovet for sollys melder seg. Så ved nyanlegging av plen er det altså livsviktig å påse at frøene holdes fuktige til enhver tid for å oppnå ønsket resultat. Vi snakker ikke om dynking av vann, men en lett dusj flere ganger til dagen slik at frøene har en jevn fuktighet som vil gi spiring. 


På en etablert plen er det derimot litt motsatt. Her er ikke behovet nødvendigvis like stort og avhenger også litt av hvilken gressort man har. Rødsvingel for eksempel trives best i litt tørke. Men også her, alt med måte. Har man lange tørkeperioder på vår eller sommer hvor det kan gå ukesvis uten nedbør er det viktig at man får vannet plenen. Helst et par ganger i uken som minimum. Har man stekende sol midt på dagen, kan man med fordel legge vanning til tidlig morgen eller sent på kvelden. Dette vil hindre at vannet bare fordamper bort umiddelbart og ikke blir tilgjengelig for gresset. Det er også viktig at man vanner nok. Ved nyanlegging skulle man vanne lite men ofte, på en etablert plen er det motsatt. Ikke bare en lett dusj over en etablert plen. Gjør man dette risikerer man at røttene trekker seg mot overflaten hvor vannet er som igjen vil gjøre de enda mer utsatt for tørke. 


Heldigvis kan man si at vi her i Norge ofte er velsignet med en del nedbør så det er ikke ofte man har såpass lange tørkeperioder at det blir behov for å vanne selv. Når det er sagt, ønsker man nabolagets grønneste og fineste plen gjennom hele sesongen, må man nok bare belage seg på å vanne i tørre perioder. Er man ikke så opptatt av at plenen er irr-grønn gjennom sesongen vil gresset som regel klare seg fint gjennom en kortere tørkeperiode. Det ser gjerne litt skralt og gult ut, men så fort neste runde med nedbør kommer skal du se at det våkner til liv igjen og får tilbake sin grønne farge.


Et annet tips for å unngå at plenen tørker ut om man ikke vil vanne på sommeren, er å slippe den opp litt på høyden. 


I de senere årene har det også blitt mer vanlig at enkelte kommuner innfører vanningsrestriksjoner som må tas hensyn til. 

Tilbake til bloggen