Toppdressing av plen

Toppdressing av plen

Å toppdresse plenen er en rask og effektiv måte å få en grønnere og friskere plen på. I tillegg hjelpe det med å planere ut ujevnheter i plenen. 

I denne artikkelen kan du lese om hvordan du best lykkes med toppdressing på egen plen.

 

Hva er toppdressing?

Toppdressing består hovedsakelig av ren sand eller en kombinasjon av sand og jord. Går man for ren sand bør kornstørrelsen være maksimum 8 mm. En kombinasjon av mindre og større fraksjoner er å foretrekke, for eksempel 0-2 eller 0-4 som de fleste sandtak har på lager. Får man tak i natursand er dette den perfekte sanden å bruke. 

Man får også kjøpt ferdige toppdressingblandinger i flere store varehus som er en kombinasjon av sand og jord eller kompost.


Hvorfor bør man toppdresse?

Toppdressing bidrar til å gjøre jorden luftigere, noe som igjen resulterer i at gresset vokser bedre og tettere. I tillegg hjelper toppdressing med å planere ut ujevnheter man måtte ha i plenen.

I forbindelse med toppdressing er det også vanlig å støtteså med gressfrø. Gjør man det først, vil toppdressing bidra til å beskytte frøene mot fugler, vær og vind samt hjelpe til med å holde på fuktigheten slik at frøene har bedre vekstvilkår.

Oppsummert:

  • Gjør jordsmonnet mer luftig
  • Gresset vokser bedre og tettere
  • Planerer ut ujevnheter
  • Beskytter nye frø mot fugler, vær og vind
  • Hjelper til med å holde på fuktigheten

Hvordan toppdresser man?

Det første man bør gjøre når man skal toppdresse er å klippe plenen så lavt ned som man kan. Med robot eller roterende klipper er ofte minimumshøyde 20 mm, men har man sylinderklipper kan man gå enda lavere. Generelt har ikke de ekstra millimeterne så altfor mye å si, klipp på lavest mulig høyde. Det er også viktig å merke seg at om man har en klipper med oppsamler så er det viktig å bruke denne. Vi ønsker å ha en så ryddig og ren gressmatte som mulig før vi skal toppdresse. 

Når dette er gjort er det tid for å spre ut toppdressingen. Her kan man enten spre den ut med en spade i en slags viftebevegelse, alternativt dumper man den utover plenen i hauger som man siden sprer grovt ut med en rive eller lignende. Vi anbefaler videre at man bruker vår egen dressrive som fås her i nettbutikken, men en kost, asfaltrake eller vanlig stålrake snudd på hodet fungerer også. Han man større områder man skal toppdresse har også mange stor suksess med å trekke en europalle på hodet etter seg med en stropp eller tau. Det viktige her er at man får spredd toppdressingen jevnt utover og at man får massert den ned mot jorden. Er man ukritisk på dette punktet, risikerer man at toppdressingen blir liggende over gresset og drepe det. Man må altså påse at man ikke toppdresser tykkere enn at gresstrående kommer gjennom og får lys. Bruk tid her og gå frem og tilbake med dressraken for å massere det inn i underlaget.

Skal man ta opp større ujevnheter/dumper enn 15-20 mm anbefales det at man sprer ut nye frø før toppdressing.

Er toppdressingen litt bløt når man sprer den ut kan det være lurt å la den ligge å tørke litt før man går på med dressraken. Dette vil gjøre at den jobber seg bedre og jevnere ned mot bakken.


Beste tidspunkt for toppdressing og hvor ofte?

Her er det flere meninger og flere ting som spiller inn. Hvilken forfatning plenen er i spiller en rolle, hvor ujevn den er et annet element. Man bør uansett ikke toppdresse før gresset er kommet i gang med vekstsesongen. Etter vinteren ser man gjerne nye ujevnheter som har dukket opp og kan være fristet til å hive på med sand i mars, dette anbefales ikke. Vent til gresset er i god vekst, gjerne i mai/juni og ta en runde da. Mange tar også en lavere mengde på våren for å kjøre en ny runde på sensommeren. Det anbefales uansett at det er noe som gjøres minimum hvert tredje til fjerde år på en vanlig plen.


Et siste alternativ om man kun er ute etter å lufte jorden men ikke trenger å ta ut noen ujevnheter er å bruke en spredevogn og toppdresse med denne med et regelmessig intervall. Dette gjøres gjerne hver måned i vekstsesongen men da i små mengder som omtrent ikke synes. Dette er kun for å bidra til bedre lufting i jorden og hindre oppbygning av filt.


VIKTIG! Det må være tørt og fint når man toppdresser, gjør man det i regn vil det bare klumpe seg og man risikerer å gjøre mer skade enn nytte. 


Hvor lang tid tar det før plenen er grønn og fin igjen?

Dette avhenger veldig av hvor ujevn den er. Er det store dumper som er toppdresset kan det ta flere uker før gresset har kommet gjennom. Er det generelt plant og fint vil gresset se like flott ut igjen i løpet av en liten uke. Etter at man er ferdig med toppdressing er det optimalt om det kommer litt regn som vil hjelpe med å få det ned i jorden. Er det ikke regn i sikte anbefales det å vanne lett over med vannspreder slik at det får “satt seg”.

Tilbake til bloggen