Sliping og vedlikehold av sylinderklipper

Sliping og vedlikehold av sylinderklipper

Som med mye annet er det viktig med godt vedlikehold også på gressklippere. For sylinderklippere handler dette i all hovedsak om å passe på at bladene er skarpe og fine og at den er stilt inn korrekt. På denne måten sørger du for at selve jobben gjennomføres enklest mulig, samtidig som gresstråene kuttes på en mest mulig fordelaktig måte. En sylinderklipper skal “klippe” av gresstråene på samme måten som en saks. Dette er til forskjell fra en roterende gressklipper som “slår” av gresstråene. En skarp og riktig innstilt sylinderklipper legger også til rette for god og sunn vekst og hjelper mot potensielle sykdommer i plenen.

Mange kjenner nok igjen følelsen av den manuelle sylinderklipperen man skubbet for harde livet med et så som så resultat. Klipperen ble ofte lagret utendørs og man tilegnet den ikke spesielt mye tid annet enn den lille perioden man brukte den for å klippe gresset. Sannheten er at disse manuelle sylinderklipperene er et fantastisk verktøy for å få en nydelig gressmatte, de trenger bare å bli tatt vare på og være korrekt innstilt.

Men hvordan sørger du for å holde den manuelle klipperen skarp og fin? Svaret er å slipe gressklipperens blader.

 1. Ta av deksel på hjul og fjern låsering og skive som holder hjulet på.
 2. Ta av deksel som ligger over aksling. OBS, den lille metallpinnen i akslingen må man passe godt på.
 3. Bruk en drill med passende pipenøkkel og plasser over aksling med metallpinnen på plass. På min Gardena brukte jeg 21 mm pipenøkkel. Denne låser perfekt over metallpinnen.
 4. Påfør slipepasta på sylinderknivene. 
 5. De fleste (alle?) sylinderklippere klipper ved at sylinderen roterer bort fra deg som klipper. Når man skal backlappe må man rotere sylinder motsatt, altså «mot deg». Alt etter hvilket hjul man da tar av for å feste drillen på avhenger av om drillen skal kjøres fremover eller i revers. 
 6. Stram til underkniv slik at den såvidt toucher borti sylinderknivene. Dette gjøres ved å stramme bolter/skruer “med klokken”.
 7. Start å kjøre drillen i revers og påfør gjerne litt mer slipepasta mens drillen går. I dette eksempelet kjørte jeg drillen på hastighet 1 i ca 4-5 min. Etterstrammet underkniv litt underveis.
 8. Rengjør overskytende slipepasta, juster underkniv mot sylinderkniver og utfør «papirtesten».
 9. Ta på litt lithiumfett og monter alt sammen igjen.
 10. Klipp plenen og nyt resultatet!

 

Fremgangsmåten er den samme om man har klipper på batteri, her er det bare viktig at man husker på å fjerne drivreima før man starter.

 

Vedlikehold av sylindergressklipperen:

 1. Sørg for å rengjøre klipperen med jevne mellomrom, helst etter hver bruk.
 2. Legg klipperen på bakken og ta en ordentlig visuell sjekk av de ulike delene. Sørg for at det ikke ligger grus eller andre uønskede ting i mekanismen. 
 3. Sjekk knivsylinderen og underkniven for å se om det er skår der, og fjern eventuelle skår med slipestein. Har man vært uheldig og vært borti en stein blir ofte dette resultatet. Sjekk at knivsylinder er korrekt innstilt mot underkniv. Ta gjerne en “papir-test” for å sjekke dette. Klippes ikke papiret av som med en saks må man stramme skruene/boltene som vist tidligere i artikkelen.
 4. Oppbevar klipperen under tak eller minimum en presenning mellom bruk

 

Tilbake til bloggen