Sliter du med ujevn plen?

Rette ujevn plen

Sliter man med ujevnt plen har man i prinsippet tre forskjellige muligheter for å rette dette på. Hvilket alternativ man skal velge avhenger av hvor ujevnt det er og hvor mye arbeid man ønsker å legge i det. I denne artikkelen skal vi ta for oss disse tre alternativene og forhåpentligvis hjelpe deg til å velge rett metode for å oppnå ønsket resultat.

Toppdressing

Toppdressing har vi en egen artikkel på her inne. Toppdressing er måten å rette en ujevn plen på om dumpene ikke er større enn 10-20 mm. Så lenge man toppdresser og gresset likevell stikker gjennom toppdressingen er dette en fin måte å få en jevnere plen på. Man sprer da ut et lag med enten en ferdig toppdressingblanding, alternativt bruker man ren sand i kornstørrelse 0-4 mm. Dette er optimal kornfraksjon, men man kan også bruke litt større om det er det eneste man får tak i. Det viktige er at det ikke inneholder såpass store fraksjoner at man sliter med å få det ned mot jorden og at steinene vil gi problemer for gressklipper. En tid etter toppdressing skal man ikke kunne se det på gresset da det har beveget seg ned i jordsmonnet. Bruker man for store fraksjoner vil ikke dette skje og steinene vil bli liggende på toppen av gresset og skape utfordringer. Fordelen med å bruke ren sand fremfor jord er at sanden er et dødt materiale som er mye mer formstabilt enn jord. Jorden er organisk og vil brytes ned over tid noe som vil resultere i at ujevnhetene bare vi komme frem igjen. 

Masseoppfylling

Dersom ujevnhetene i plenen er for store for at de kan løses med toppdressing, må man gå hardere til verks. En anbefalt løsning vil da være å grave opp det sunkne området med en spade. Prøv å ta ut “kakestykker” i 5-10 cm dybde. Jo dypere jo bedre for røttene men også desto mer arbeid. Etter at kakestykkene er tatt opp er det på tide å fylle masse i søkkene. 50/50 kompost og sand er en fin blanding og fylle opp med. Komprimer med beina og test om man har fylt opp nok med et av kakestykkene. Om ikke, gjentar man bare prosessen til man er fornøyd. Husk at kakestykkene godt kan ha litt overhøyde når de legges tilbake da de som regel vil sette seg litt når man tråkker over og massene under får satt seg litt mer etter et par regnskyller.

Toppdressing med støttesåing

Som alternativ til masseoppfylling om man har for store søkk for en standard toppdressing så kan man velge å først fylle opp søkket til det er ca 90 % av ønsket høyde (bruk også her gjerne en 50/50 blanding av kompost og sand). Deretter kan man så i nye frø før man etterfyller de siste 10 %. Denne metoden er kanskje enklere å utføre enn masseoppfylling, men gjør man det på denne måten vil eksisterende gress under dø og man vil ha en bar flekk på plenen i et par uker frem til de nye frøene har begynt å spire. En annen bakside av denne metoden er om man ikke kjenner til hvilke frø som opprinnelig er brukt på plenen og sår med en ny type. Når de nye frøene da spirer opp kan man oppleve at dette området får et annet utseende enn resten av plenen og det vil se litt “flekkete ut”. 

Tilbake til bloggen