Mose i plenen? Hvordan bli kvitt den og hvorfor kommer den?

Mose i plenen?

Til tross for at mose er et grønt innslag i plenen året rundt er det ofte en uønsket vekst for mange som drømmer om en pen gressplen. I denne artikkelen skal vi forklare hvorfor man får mose i plenen, hva man kan gjøre for å bli kvitt den og hvilke tiltak man bør gjøre for at det ikke skal være et tilbakevendende problem.


Hvorfor får man mose i plenen?

Det kan være flere årsaker til at man får mose i plenen. Mose er en vekst som trives og vokser i kaldere temperaturer enn hva gress gjør. Har man milde vintre kan man altså risikere at mosen vokser gjennom vinteren mens resten av gresset er i vinterdvale. Får man mose i plenen kan dette også være tegn på at man har for lav PH i jorden. Mose trives i våt, sur, kompakt og gjerne næringsfattig jord. Det er med andre ord motsatt av hva gresset liker. 

Hvordan bli kvitt mosen?

Det første man må gjøre er å vurdere hvorfor mosen er kommet, og hvordan man kan hjelpe gresset til å trives bedre og på den måten utkonkurrere mosen. Er det for lite sol som gjør at gresset ikke trives, bør man finne en gressblanding spesielt tilpasset for skyggeområder. 

Jevnlig gjødsling vil styrke gresset i kampen mot mosen. Minimum hver 4. -6. uke gjennom vekstsesongen. Man kan med fordel bruke et gjødsel som inneholder jernsulfat som har en hemmende effekt på mosen, f. eks Helgjødsel Grønn.  

Har man store områder med mose og ønsker å få det bort raskest mulig vil en mosefjerner være løsningen. Det kan enten gjøres med maskin eller man kan gjøre det manuelt med en jernrake. En fordel kan være å behandle området først med egnet mosefjerningsmiddel eller Ferrogent som vil drepe mosen og gjøre prosessen med å mekanisk fjerne det enklere. Vær bare obs på at denne metoden vil resultere i større bare områder på plenen som vil trenge ettersåing med gressfrø.

Jevnlig klipping av gresset vil også ha en forebyggende effekt mot mosen. Klipper man lite, men ofte vil gresset trives bedre og mosen vil slite med å få etablert seg. Minimum èn til to ganger i uken.

Før vinteren bør man også påse å holde plenen fri for løv, gressavklipp og annet avfall slik at man ikke risikerer soppskade på gresset som igjen gir mosen en fordel for å etablere seg.


Kalk mot mose?

Et gammelt råd i bekjempelsen av mose er å tilføre kalk til plenen. Dette er imidlertid noe man bør være veldig forsiktig med. Dette var nok en mer utbredt metode generelt i plener tidligere da man hadde mye surere nedbør og ofte slet med veldig sur jord. Kalker man blir jorda mer basisk, altså mindre sur. Perfekt for å hindre mose, men ikke så bra for de fleste andre planter, inkludert gresset. Få vekster trives om jorda blir for basisk, og det fins ingen måte å reversere effekten av for mye kalk. Før du vurderer å kalke, bør du derfor ta en såkalt jordprøve for å forsikre deg om at det faktisk er behov for kalk.

Tilbake til bloggen