Løvetann opptrer som ugress i plener over hele landet. Planten er vanskelig å bli helt kvitt da frøene spres effektivt med vinden. I tillegg er røttene seiglivet – selv den minste bit av en rot kan gi opphav til en ny plante.
I en gressmatte er det flere grunner til at man ikke ønsker å ha løvetann. Mange liker ikke utseende av løvetannen i den ellers grønne og vakre gressmatten. En annen ting er at de store bladene til løvetannen har en tendens til å legge seg utover gresset som en rosett og hindrer dermed sollys å komme ned til gresstråene. Så hvordan blir man kvitt de?
Bekjempelse av løvetann
Jevnlig klipping vil hjelpe da man klipper av blomsten og hindrer videre frøene å etablere seg andre steder i hagen. Bruk med fordel oppsamler slik at man ikke bare sprer frøene videre rundt i hagen.
Vær tidlig ute med å fjerne løvetann som begynner å etablere seg i plenen. Får man tatt de tidlig nok hindrer man videre spredning og arbeidet blir langt mindre tidkrevende enn om man har forsømt det en periode.
Mekanisk fjerning med en ugressfjerner, spade eller lignende kan være effektivt, men som nevnt over er det viktig å påse at man får med hele roten (som ofte er langt ned i jorden) slik at planten ikke får sjangs å etablere seg på ny. Løvetann er en stor plante som tar mye plass, så om man mekanisk fjerner den vil det etterlate seg et større krater i plenen. Dette er det viktig at man ettersår med gressfrø og fyller i jord/sand slik at nye ugress ikke får anledning til å spire opp i “såret” i plenen.
Et siste alternativ er å bruke kjemisk ugressmiddel enten i konsentratform eller granulat.
Påse ellers at gresset har optimale forhold og får tilstrekkelig med næring slik at det vokser seg sterkt og kan utkonkurrere løvetannen fra å etablere seg.