Hva er egentlig optimal klippelengde på plenen?

Klippelengde på plen?

Klippelengde eller klippehøyde blir av mange betegnet som HOC “Height Of Cut”. Det finnes ingen fasit for hva som er perfekt høyde på plen, og avhengig av hvem du spør vil du få mange forskjellige svar. Det er imidlertid en huskeregel som er viktig å ta med seg, man bør aldri klippe av mer enn ⅓ av gresset lengde om gangen. Med andre ord, er gresset 6 cm høyt, bør man ikke klippe det lavere enn 4 cm. Er gresset vokst seg høyt og man ønsker det lavere må man da klippe det gradvis nedover til man kommer til ønsket høyde.

En annen viktig ting å ta hensyn til er hvilken gressort(er) man har. Det er stor forskjell mellom de forskjellige gresstypene og hva som er optimal høyde for hver enkelt. Rødsvingel og Rai er eksempler på to gressorter som tåler lav klipp mens Engrapp trives bedre med litt mer lengde. 

Går man for raskt fra høyt til kort vil man også merke en forskjell i grønnfargen. Plenen blir ofte seende litt gul og blass ut. Dette skyldes at etterhvert som gresset vokser seg høyere, vil gresstråene hindre sollys å treffe hele gressbladet. Nederste del av bladet vil da gulne og klipper man da av mesteparten av det grønne vil man sitte igjen med de gule tuppene.

Mange hevder at optimalt høyde på gresset er 4-5 cm. Igjen, dette avhenger mye av gresstype. Det avhenger også av hvilket utseende man ønsker og hvor mye arbeid man ønsker å legge ned i det. Enkelte gressorter takler fint å bli klippet ned til 10 mm, til og med lavere enn det, men da er man avhengig av nøye oppfølging og vedlikehold. Ønsker man en kort plen på 10-15 mm er det viktig at man regelmessig klipper på denne høyden. Optimalt er hver andre dag. I tillegg må man da være ekstra påpasselig for ugress og mose som kan komme frem ettersom sollyset når hele underlaget. Ved høyere “HOC” vil gressbladene som sagt skygge mer for underlaget og ugress etc vil ikke få nødvendig sollys for å spire. Når det er sagt så vil ikke en klippehøyde på 4-5 cm garantere at man ikke får mose og ugress i plenen. Vanlig gjødsling og ugressfjerning er noe man må utføre uansett klippehøyde om man ønsker er så plettfri plen som mulig. 

Inn mot vinteren kan man med fordel heve klippehøyden noe ift hva man har ligget på resten av sesongen. Litt ekstra høyde inn mot vinteren vil hindre mosen i å etablere seg mens gresset er i dvale. Litt ekstra lengde vil også hjelpe mot frostskader og hjelper gresset og ta vare på mest mulig næring samtidig som det gir litt ekstra beskyttelse for røttene.

Mange lurer også på når siste klipp før vinteren skal tas. Dette avhenger helt av hvor i landet man bor og hvilke temperaturer man opplever. Så lenge jordtemperaturen er over 8 grader vil gresset vokse og skal også klippes. 

Tilbake til bloggen