Isbrann

Isbrann

Isbrann?


Isbrann er skade på gresset som følge av isdannelse ved skiftende mildvær og frost tidlig om våren. Isbrann opptrer ofte om man har søkk eller dumper i plenen hvor det blir liggende vann som fryser. Lyset slipper gjennom isen slik at gresset våkner til liv, men is hindrer lufttilførsel slik at gresset blir kvalt av sine egne avgasser og mangel på fuktighet til røttene. Resultatet er som oftest brune, visne eller døde områder på plenen.


For å hindre isbrannskader på plenen bør man analysere hagen på våren. Ser man at det dannes is på gresset bør man gå ut og åpne opp isdekket. Her kan man for eksempel bruke en hagegreip, et spett eller lignende. Poenget er at man skal åpne opp isen slik at oksygen slippes inn til det tildekte gresset.


Er uhellet ute og man har fått døde områder av isbrann, er det viktig å fjerne disse områdene helt og etterså aktuelle områder med nye gressfrø av god kvalitet. Bruk gjerne en jernrive for å dra bort dødt gress. Dette vil gi bedre plass for gjenværende gress å vokse på, samt at man hindrer potensiell sopp eller sykdom fra å etablere seg.

Ser man at gresset er skadet men fortsatt ikke dødt, kan man tilføre en ekstra dose næring og vanne det utsatte området jevnlig. Tilbake til bloggen