Hvorfor kommer ugress i plenen?

Hvorfor kommer ugress i plenen?

Mange sliter med innslag av forskjellige typer ugress i plenen og lurer på hvordan man kan bli kvitt dem. Spørsmålet man gjerne heller skal stille seg er hvorfor kommer ugresset?

Ugress kommer i plenen som resultat av at gresset av en eller annen grunn ikke trives optimalt. Det kan være flere årsaker for dette, som for eksempel:

  • Jordforhold: Dårlig jordkvalitet, inkludert komprimering og næringsubalanser, kan skape et miljø hvor ugress trives. Sunt gress krever godt gjennomluftet jord, rik på næringsstoffer, mens mange ugress er tilpasset dårlige jordforhold som gjør at de trives selvom gresset ikke gjør det.
  • Klippepraksis: Man klipper gjerne for sjeldent eller har slitte kniver slik at gresset risikerer og få sykdommer som gir ugress mulighet for å etablere seg. Mange klipper uten oppsamler, dette gjelder i hovedsak alle som har robotklipper. Resultatet er ofte at ugressfrø da spres med både vind og klipper som drar ugressfrøene med seg og sprer de rundt i hagen.
  • Vanningsproblemer: Overvanning eller undervanning kan stresse gresset, noe som gjør det mer utsatt for ugressinvasjon. Ugress blomstrer ofte under forhold der gresset sliter på grunn av feil vanningspraksis.
  • Mangel på vedlikehold: Sjeldent eller feilaktig plenvedlikehold, inkludert å ikke gjødsle eller unnlatelse av å lufte plenen, kan føre til at gresset sliter med å vokse seg sterkt og videre lett kan invaderes av ugress. Regelmessige plenpleierutiner er avgjørende for å opprettholde en sunn, ugressbestandig plen.
  • Bare flekker: Bare flekker i plenen gir en åpen invitasjon til ugresset til å slå rot. Disse flekkene kan oppstå fra mye fottrafikk, kjæledyraktivitet eller annen skade. Det er med andre ord viktig at man får sådd igjen disse så fort som mulig. Se forøvrig vår artikkel spesifikt om dette temaet her .
Tilbake til bloggen