Hvordan bli kvitt ugress i plenen?

Hvordan bli kvitt ugress i plenen?

Å bli kvitt ugress i en plen innebærer en kombinasjon av forebyggende tiltak og aktive behandlinger. Vi anbefaler også at du sjekker ut vår artikkel om hvorfor ugress opptrer og etablerer seg i plenen og hvilke tiltak man kan gjøre for å forebygge. Les den her.  Er "uhellet" først ute og ugresset har etablert seg er det noen effektive strategier man kan ty til:

 1. Riktig plenvedlikehold
  Klipping: Klipp plenen din i anbefalt høyde for din gresstype. Høyere gress skygger for jorda, og reduserer mengden lys som ugressfrø trenger for å spire​
  Vanning: Vann dypt og sjeldent på etablert plen. Dette oppmuntrer til dyp rotvekst for gress, noe som gjør det mer konkurransedyktig mot ugress​.
  Gjødsling: Påfør en balansert organisk gjødsel i henhold til behovene til gresstypen din for å sikre at den forblir sunn og sprek, noe som hjelper den å utkonkurrere ugress.
 2. Manuell ugressfjerning
  Håndtrekking: For mindre plener eller isolerte ugressflekker er håndtrekking av ugress effektivt. Sørg for at du fjerner hele roten for å forhindre gjenvekst​.
  Ugressverktøy: Bruk verktøy som en løvetanngraver eller en hakke for å fjerne ugress mer effektivt, spesielt de med dype pælerøtter.
 3. Kjemisk kontroll
  Ugressmidler: Bruk ugressmidler for ugress som allerede vokser. Selektive ugressmidler retter seg mot spesifikke typer ugress (f.eks. tofrøbladet ugress) uten å skade gress​. Man kan f. eks bruke Trim Plenrens enten i konsentrat eller granulatversjon.
  Ikke-selektive herbicider: Bruk ikke-selektive herbicider for flekkbehandlinger, spesielt i områder hvor du kan unngå kontakt med ønskelige planter. Her snakker vi om produkter som RoundUp.
 4. Jordforvaltning
  Lufting: Luft plenen for å forbedre jordstrukturen og forbedre penetrasjonen av vann og næringsstoffer. Dette fremmer sunn gressvekst og reduserer komprimering som favoriserer ugress​.
  Jordtesting: Test jorda for å bestemme pH og næringsnivå. Justering av jordens pH til det optimale området for gresstypen din kan forbedre gresshelsen og redusere ugressproblemer​
 5. Støttesåing
  Støtteså plenen din om våren eller høsten (optimalt tidspunkt i august) for å gjøre den tykkere, noe som hjelper til med å fortrenge ugress​. Vi anbefaler å bruke en god kvalitetsfrøblanding. Har man lange og kalde vintere som i Nord-Norge bør man sjekke ut Barenbrug Resilient Blue, er man i litt mildere klima er Xeed Reparera et supert produkt på alle vis.

Ved å kombinere disse metodene kan du effektivt håndtere og redusere ugresspopulasjonen i plenen din, noe som fører til en sunnere og mer attraktiv hage.

Tilbake til bloggen