Hullpipelufting

Hullpipelufting

Hullpipelufting dreier seg om å ta ut plugger fra gressmatten på ca 10 mm i diameter og med en dybde på rundt 80-100 mm. Grunnen til at man hullpipelufter er hovedsakelig for å åpne opp og gi gresset bedre tilgang til vann, luft og næring. Det finnes også de som “lufter” plenen med en hagegreip eller annet verktøy med tette pinner. Forskjellen her er at man ikke fjerner noe organisk materiale og man vil med andre ikke løse opp et kompakt jordmonn med denne metoden. Ved hullpipelufting vil man løse opp i det organisk nedbrutte materiale slik at det ikke danner seg et teppe mellom gress og jordsmonn, også kjent som “thatch” eller filt. Etter at man har hullpipeluftet plenen, fjernes som regel proppene fra plenen. Deretter er det viktig å toppdresse og man kan med fordel også støtteså med nye gressfrø. Har man veldig sandholdig jordsmonn, eventuelt en ren sandplen kan man med fordel la proppene ligge å tørke i solen før man fjerner dem. På denne måten vil en del av den tørre fine sanden ligge igjen og man kan spre den ut som toppdressing på plenen.


Hullpipelufting er langt mer skånsomt for gresset enn vertikalskjæring, men mye mer tidkrevende. Beste tidspunkt for hullpiping er i august når fuktigheten er tilstede mens temperaturene ofte gir gode vekstvilkår for gresset. 


Har man veldig leiraktig jord har hullpipelufting best effekt og bør utføres årlig. Utfordringen med veldig leiraktig jord er at den seige jorden ofte kan tette igjen pipene og hindre pluggene å løsne og falle ut. Har man ren sandplen vil man ikke få like stor effekt med hullpiper og i dette tilfelle kan man med fordel bruke hagegreip eller lignende som er nevnt over. Har man jordsmonn litt mellom leiraktig og ren sand har man god effekt av å utføre dette hvert andre til tredje år på en vanlig plen.


Hullpipelufting kan enten utføres manuelt, alternativt kan man bruke en bensindrevet maskin som er mer effektiv men langt dyrere i innkjøp.

Tilbake til bloggen