Høststell av plen og hage
Forberedelser for å gi plen, busker og trær de beste forutsetninger for å møte vinteren på best mulig grunnlag og komme styrket ut når mildværet igjen kommer til våren.
Når høsten begynner å vise sitt kalde ansikt, er det på tide å tenke på hvordan vi best kan forberede plenen og hagen på den kommende vinteren. Med noen enkle, men viktige tiltak kan du sørge for at hagen din er sterk og klar til å møte kulden, og at den får en flying start når våren kommer tilbake. I denne artikkelen vil vi gå gjennom hva du bør gjøre for å sikre at plenen og plantene dine har de beste forutsetningene for å trives.
1. Rydding og klipping
Før vinteren setter inn, er det viktig å fjerne løv, kvister og annet hageavfall fra plenen. Dette hindrer at gresset kveles under et tett lag av organisk materiale, noe som kan føre til sykdom og soppangrep. Husk også å klippe plenen en siste gang før frosten kommer. Men vær forsiktig: Ikke klipp gresset for kort. En lengde på rundt 5 cm gir god beskyttelse for rotsystemet uten å gi plass til ugress.
2. Høstgjødsling – Nøkkelen til en sunn vinter
Et av de viktigste stegene du kan ta før vinteren er å gi plenen og hagen en god runde med høstgjødsel. Gardenbox anbefaler bruk av Høstgjødsel fra Norsk Naturgjødsel, et naturlig produkt laget for å spille på lag med naturen. Denne gjødselen er basert på hønsegjødsel, noe som skaper en rikere bakterieflora i jorda. Dette gir et bedre næringsgrunnlag for plantene, noe som resulterer i mer hardføre og frodigere planter og plener.
Fordeler med Høstgjødsel fra Norsk Naturgjødsel:
- Naturlig og miljøvennlig
- Tilsatt biokull og jern
- Langtidsvirkende
Når du bruker høstgjødsel, anbefales det å beregne omtrent 15 liter per 100 kvadratmeter for å gi plenen og plantene den nødvendige næringen. Anbefaler forøvrig å lese vår egne artikkel rundt høstgjødsel.
3. Dekking og Beskyttelse
Følsomme planter kan ha godt av et beskyttende dekke av strå eller løv, eller å bli pakket inn i hagefleece eller strie. Dette beskytter røttene mot frostskader. En enkel og grei måte å gjøre dette på er å legge avklipp fra gressklippingen rundt plantene. For roser kan det være lurt å hyppe opp jorda rundt basisen for å beskytte podestedet.
4. Vanning før frosten
Til slutt, men ikke minst, sørg for å vanne plenen og plantene godt før bakken fryser. Dette sikrer at de går inn i vinteren med tilstrekkelig vannreserver, spesielt viktig for eviggrønne planter som fortsetter å tape fuktighet gjennom vinteren.
5. Når slutter man å klippe plenen før vinteren?
Etterhvert som temperaturene faller, vokser gresset senere og senere. Mange tenker da at det er på tide å ta inn robotklipperen eller slutte å klippe med den manuelle klipperen man har. Men faktum er at så lenge gresset vokser så skal man klippe det. Vi har nevnt det i en tidligere artikkel, men gresset vokser så lenge gjennomsnittlig jordtemperatur holder seg over 8 grader. Man kan med fordel gå litt opp på klippehøyden ift hva man har ligget på resten av sesongen, men det er altså viktig å ikke slutte med klipping før gresset har sluttet helt å vokse og gått inn i vinterdvale. Det er ingen satt dato for når dette skjer, man må rett og slett bare følge med på gresset og temperaturen. Det er dette som avgjør når siste klipp for vinteren blir. For høyt gress gjennom vinteren vil også være ekstra utsatt for frostskader og knekking dersom man går på gresset når det er frost.
Sist men ikke minst så er det nå tid for å vedlikeholde plenklipper og annet hageutstyr. Rengjør de godt, smør opp med olje og slip eventuelt knivene på klipperen slik at det står klart til våren. Høsten er en viktig tid for å gi plenen og hagen din den pleien den trenger for å komme sterkt tilbake til våren. Riktig stell nå kan spare deg for mye arbeid senere, samtidig som du gir plantene de beste forutsetningene for å trives. Med riktig rydding, klipping, gjødsling, og beskyttelse kan du se frem til en sunn og vakker hage når vinteren slipper sitt grep.