Viktig å tenke på om man har ferdigplen

Har du ferdigplen?

Mange tenker nok at de ønsker seg ferdigplen fordi det er så enkelt og lite krevende å få en rask og fin plen. Faktum er at ferdigplen i mange tilfeller krever minst like mye arbeid som om man sår selv, gjerne til og med mer. 

Selv om man har bestemt seg for å legge ferdigplen må man være klar over at forarbeidet som kreves er akkurat det samme som om man skulle sådd selv. Man må tilbringe like mye tid på å tilføre korrekte masser, rette området og fjerne ugress. Forskjellen er at etter at dette er gjort så ruller man ut ferdige gressmatter og man har plutselig en plen man kan gå på umiddelbart. Før ferdigplenen legges kan det være lurt å gjødsle underlaget lett slik at det ligger litt næring klart. Mattene legges kant i kant og gjerne med litt overlapp slik at de gror seg tette etter litt tråkking og vanning. Det er også lurt å gå over plenen med en plenrulle for å sikre god kontakt med underlaget. Dette kan man også gjøre et par ganger til de neste ukene etter utlegging for å sikre godt feste til underlaget.

Når arbeidet med å legge ut ferdigplenen er gjort kan man som sagt gå på plenen, men den tåler ikke lek. Høy aktivitet på ferdigplenen kan man ikke utføre før etter ca en måned tid når gressrullene har fått etablert seg skikkelig og grodd fast i underlaget. Fra legging og frem til plenen er klar for lek er det svært viktig at den får tilstrekkelig med vann. Flere ganger om dagen i minimum to-tre uker. 

Det er også viktig å huske på at ferdigplen er ferskvare. Man må med andre ha alt klart før man kjører ut og henter rullene. Så fort man har hentet de er det bare å komme seg hjem og få lagt ut rullene med en gang, de tåler lagring svært dårlig. Allerede etter en dag på pallen vil man se at rullene begynner å krølle seg og gresset blekner. Som regel kommer de seg fort igjen med tilstrekkelig vanning, men tilstreb å få lagt det ut så fort man kan. Har man ikke sjangs til å få lagt ut alt samme dag er det lurt å rulle ut ferdigplenen slik at de ikke blir liggende i rull over natten. 

Vi ser også ofte at folk med ferdigplen etter noen år vil oppleve at gresset blekner og ser næringsfattig ut. Dette stemmer dessverre i mange tilfeller. Problemet er at ferdigplenen ofte kommer med et allerede etablert filtlag. Vi har en egen artikkel om dette her inne men kort fortalt vil dette filtlaget hindre at vann, oksygen og næring kommer ned til røttene og gresset sliter med å overleve. Det er derfor viktig at man ikke tenker at ferdigplen er et “ferdig” produkt som ikke krever videre vedlikehold. Ferdigplen krever minst like mye vedlikehold som en selvsådd plen, så det er viktig å følge med på filtutvikling og lufte plenen ved behov. 

Tilbake til bloggen