Gule flekker på plenen?

Gule flekker på plenen?

Gule flekker i plenen kan ha flere årsaker.


Har man hund så er det ofte de som er synderen når det kommer til markerte, gule flekker med dødt gress. Har man en tispe er ofte problemet størst da de som regel tisser fra seg hele “ladningen” på et sted. Hannhundene derimot går gjerne rundt og skvette litt her og der slik at konsentrasjonen ikke blir like stor. Urin er som mange vet stappfullt av nitrogen. Med andre ord, en viktig del i gjødselet vi tilsetter plenen. Det negative med at en hund slipper fra seg er at konsentrasjonen med nitrogen blir for stor så gresset blir rett og slett svidd og dør. Man kan gjerne si at det får en overdose med nitrogen. Man kan gjerne også se at i området rundt den gule flekker vokser gresset veldig godt, dette er fordi det har har fått en mindre dose nitrogen som det klarer å nyttiggjøre seg. Den permanente løsningen for å bli kvitt problemet er selvfølgelig å lære hunden til å ikke tisse i hagen, kanskje lettere sagt enn gjort. Den mer akutte løsningen om man ser at hunden tisser på plenen er å hente en bøtte med vann eller vannslangen. På denne måten får man vannet det ut og kan redde gresset fra å bli svidd.


En annen grunn til gule flekker kan være litt i samme sjanger som over, men da ifm gjødsling. Om man ikke bruker en spredevogn kan man ofte være uheldig og få veldig mye gjødsel på en plass mens man får lite eller ingenting andre plasser. Har man da et område hvor det er falt veldig mye gjødsel og man ikke får vannet det inn skikkelig, vil dette også svi gresset. Dette er spesielt et problem om man bruker kunstgjødsel. 


En tredje årsak til at man kan ende opp med gule og døde flekker med gress i plenen har også med sviing og gjøre, men i dette tilfelle er det ikke snakk om nitrogen. Det forekommer ofte i områder inntil en husvegg, en gangsti, innkjørsel eller steinbed i hagen. Her kan det være to årsaker til at det skjer, eventuelt en kombinasjon av de to. Ifm etablering av innkjørsel, gangsti eller at man har et steinbed i hagen så er ofte jordsmonnet i umiddelbar nærhet veldig grunt. Det er gjerne bare noen cm med jord før man enten kommer ned på fjell, eventuelt drenerende masser som singel og pukk. Det som da skjer er at all fuktighet renner gjennom det lille jordlaget og dreneres videre ned og bort. De få cm med jord klarer ikke å holde på fuktigheten og gresset tørker ut og dør. Det andre som skjer er at på varme solværsdager blir fjell, grunnmur, kantstein eller lignende oppvarmet av solen og får en høy temperatur. Gresset som da ligger helt inntil her tørker ut på samme måte og blir i realiteten svidd og dør. Er man plaget med slike områder bør man grave opp og se hvor dypt lag med jord man har. Er det for lite bør man fjerne litt av de grove massene og heller tilføre litt ekstra jord. Alternativt må man være ekstra påpasselig med vanning i disse områdene.

Tilbake til bloggen