Bruk av gressklipp

Bruk av gressklipp

Ferskt gressklipp er en fantastisk ressurs i hagen. Det har et svært høyt innhold av næringsstoffer, spesielt høy andel av nitrogen. Mange sammenligner gressklipp å ha samme effekt for plantene som kugjødsel. I tillegg til å være næringsrikt, hjelper også gressklippet på å forbedre jordstrukturen samt gi et beskyttende lag mot ugress.  


Gressklipp som dekke

Å bruke gressklipp som dekke i bed, rundt planter eller under hekken er en flott måte å få utnyttet det på. De fleste planter er glad i nitrogen og da kan man med trygghet legge gressklippet rundt disse plantene. Næringsstoffene frigjøres i løpet av en ukes tid, så det går relativt raskt. I tillegg vil det hjelpe på å holde fuktigheten i jorden, samt gi mat til meitemark og mikroorganismer i jorden som man ønsker å ha. Legg et 5 cm tykt lag rundt plantene. Legger man for tykt risikerer man at det blir for fuktig for plantenes røtter samt at avklippet ikke får nok oksygen og råtner i stedet for å bli omdannet til jord. 


Gressklipp i kompost

Dersom man har en egen kompostbinge i hagen er gressklipp en fantastisk ressurs også her. Bland det inn sammen med eksisterende kompost så vil du se hvor raskt det blir brutt ned og gir fantastisk jord for bed og planter. Også her er det viktig at man ikke legger avklippet i for tykke lag. Får ikke avklippet oksygen vil det bare bli liggende i tette, seige klumper som råtner i stedet for å bli omdannet. Det beste er derfor å blande det inn i komposten sammen med annet hageavfall som danner en lagvis oppbygging av forskjellige materialer. 


Fermentert gressklipp

En tredje variant er å fermentere gressklippet. Fyll gressklippet i søppelsekker og strø over bokashistrø før man presset ut all luft fra sekken. Stikk gjerne et par hull i bunnen av sekken slik at man kan få presset ut mest syre for å unngå at materialet råtner istedet for å fermenteres. Plasser sekken et sted i hagen og la prosessen gå sin gang i to-tre uker. Etter dette er gressklippet klart for å graves ned i bed eller kjøkkenhage. Poenget er ikke at gressklippet skal være omdannet til jord i denne omgang, det skjer først når det kommer i kontakt med jord. Fermentert gress er ypperlig å bruke om man har litt skrin og næringsfattig jord. I tillegg vil det gi mengder av mikroliv og meitemark til bedet.

Tilbake til bloggen