Bokashi og kjøkkenkompostering – 15 vanlige spørsmål og svar

Bokashi og kjøkkenkompostering – 15 vanlige spørsmål og svar

1. Hva er bokashi, og hvordan fungerer det?

Bokashi er en form for kjøkkenkompostering hvor matavfall fermenteres ved hjelp av effektive mikroorganismer (EM). Avfallet brytes ikke ned med en gang, men blir syrnet og omdannet til jordforbedring når det blandes med jord etter fermenteringen.

2. Hva kan jeg legge i bokashi-bøtta?

Du kan legge alle typer matavfall i bokashi, inkludert kjøtt, fisk, brød, grønnsaker, frukt, eggeskall og meieriprodukter. Unngå store mengder væske og svært harde ting som store bein eller nøtteskall.

3. Hvor lang tid tar bokashi-prosessen?

Selve fermenteringen i bokashi-bøtta tar ca. 2 uker etter at bøtta er full og lukket. Deretter skal det fermenterte avfallet blandes med jord og brytes ned i ytterligere noen uker før du får ferdig kompostjord (forutsatt riktig temperatur).

4. Lukter bokashi kompostering vondt?

Nei, hvis det gjøres riktig, lukter bokashi syrlig som surdeig eller fermentert mat. Dårlig lukt kan skyldes for mye væske eller feil balanse i bøtta.

5. Kan jeg bruke bokashi på vinteren i Norge?

Ja, du kan samle opp bokashi hele vinteren. Selv om jorda er frossen, kan du lagre ferdig bokashi i bøtter eller grave ned når telen går. Alternativt kan du bruke jordfabrikk innendørs eller i en kald bod.

6. Hva er forskjellen på bokashi og tradisjonell kompost?

Bokashi er en anaerob fermenteringsprosess, mens tradisjonell kompostering krever lufttilgang. Bokashi er raskere og kan ta imot matavfall som kjøtt og meieriprodukter, som ofte ikke anbefales i vanlig kompost.

7. Hvor kan jeg bruke bokashi-komposten i hagen?

Bokashi-kompost passer perfekt i kjøkkenhagen, blomsterbed, under busker eller som jordforbedring i plen og krukker. Det gir næringsrik jord full av mikrobiologi.

8. Hvor mye bokashistrø trenger jeg?

Et tynt dryss (ca. 1-2 spiseskjeer) per lag med matavfall holder. Pass på at alt avfall får kontakt med bokashistrøet.

9. Kan jeg lage bokashistrø selv?

Ja, du kan lage ditt eget bokashistrø ved å blande hvetekli med melasse, vann og effektive mikroorganismer (EM-1). Det krever litt forarbeid så vi anbefaler å bruke ferdig produsert strø.

10. Hva gjør jeg med bokashivæsken?

Bokashivæsken, også kalt bokashi-te, tappes fra bøtta og kan brukes som næring til planter. Bland væsken 1:100 med vann for å unngå å svi røttene. Les mer her.

11. Kan jeg bruke bokashi i leilighet eller på balkong?

Ja, bokashi egner seg godt for små boenheter. Du kan enten ha en jordfabrikk i bøtte på balkongen eller levere ferdig fermentert bokashi til et felles parsell eller hageprosjekt.

12. Hva om bokashi-bøtta begynner å lukte råttent?

Dårlig lukt kan tyde på at fermenteringen har gått galt. Sjekk at bøtta er tett, at det ikke er for mye væske og at du bruker nok bokashistrø. I verste fall kan du kaste innholdet og starte på nytt.

13. Kan bokashi tiltrekke seg skadedyr?

Nei, i utgangspunktet ikke. Dette fordi fermentert bokashi har lav pH og sterk syrlig lukt som skadedyr ikke liker. Nedgravd bokashi trekker sjelden til seg dyr sammenlignet med vanlig matavfall men pass på at man legger et godt lag jord over slik at fugler ikke forsyner seg.

14. Hvorfor er bokashi populært i Norge?

Bokashi passer godt i norske hjem fordi det fungerer i små kjøkken, gir rask kompostering og reduserer matsvinn. Mange nordmenn ønsker også å dyrke mer selv og lage næringsrik jord.

15. Kan jeg kombinere bokashi med vanlig varmkompost?

Ja, bokashi kan legges i varmkompost for å gi ekstra næring og mikrobiell aktivitet. Det hjelper også med å få fart på komposteringen av annet hageavfall.

Tilbake til bloggen