
Vårstell av plenen
Share
Våren er i anmarsj og det er på tide å starte med vårstell av plen og hage. Her skal vi gi noen tips for hvordan du bør starte sesongen for å sikre en grønn og pen plen når temperaturene kryper oppover.
Det er viktig å huske på at en plen som våkner til liv etter vinterdvale er ganske ømtåelig. Det er derfor viktig at vårstell av plen ikke starter for tidlig slik at man risikerer å gjøre mer skade enn godt. Prøv å utføre vårstell på tørre dager når gresset har fått tørket opp.
-
En av de første og viktigste oppgavene på våren er å rake plenen. Dette fjerner dødt gress, kvister og mose, samtidig som man løfter opp flate gresstrå som har blitt presset ned av snø og is gjennom vinteren. Resultatet er at både sollys og luft lettere slipper til, noe som gir gresset bedre vekstvilkår. Man kan gjøre dette med en vanlig rake, en elektrisk mosefjerner med fjærstål, eller en vertikalskjærer. Sistnevnte er mer aggressiv og egner seg best dersom plenen har et tykt filtlag som må fjernes.
- Ugress starter ofte å vokse med lavere temperatur enn hva gresset gjør. Tidlig vår kan derfor være en god anledning for å komme ugresset i forkjøpet og luke opp mest mulig før det får etablert seg skikkelig.
- Når man ser at gresset er kommet i gang og og har vokst seg opp noen centimeter fra vinterhøyden er det på tide med første gjødsling. Gå gjerne på med et organisk gjødsel som hønsegjødsel eller lignende for å styrke gresset og gi det nødvendig næring etter vinteren.
- Våren er også tiden for å analysere plenen etter vinteren. Ofte ser man at det er dukket opp nye ujevnheter og hull i plenen og våren er da en fin tid for å etterfylle disse. Bruk med fordel en blanding av kompost og sand og full opp de største ujevnhetene. Bland også inn litt gressfrø i blandingen slik at plenen blir tett og fin.
- Vi anbefaler også alle å ta en runde med toppdressing på våren. Mai er et fint tidspunkt for dette. Da er plenen som regel i god vekst. Har man fortsatt noen bare områder kan man støtteså med gressfrø før man toppdresser over hele plenen.