Sliter du med mye kløver i plenen?

Kløver i gressmatten?

Kløveren er en krypende urteaktig plante. Den kommer i både ett- og flerårige varianter og kan bli så høy som opp mot 50 cm, avhengig av arten. Kløverrøttene er ofte dypere enn gressrøttene noe som gir de en større fordel for å klare seg. Kløver har en spesiell egenskap som gjør at den samler opp fritt nitrogen i luften og omsetter det til næring i planten. Dette kommer kløveren til nytte og beriker samtidig mager jord omkring planten. Dette er også grunnen til at mange sier at det er bra å ha kløver i plenen sin. Kløver er en selvsående plante som gjør at om man først har fått den i plenen sin så vil man merke at den sprer seg raskt. 

Til tross for at kløver på sett og vis er bra for gresset så blir det av mange sett på som et ugress i sin ellers flotte og velholdte gressplen. Vi skal her gi deg noen tips for hvordan du kan få bukt med kløveren som har begynt å etablere seg.


Hvordan blir man kvitt kløver i plen?

For å bli kvitt med kløveren som allerede har etablert seg i plenen er det et par ting man kan gjøre. Det første er jevnlig klipping slik at planten ikke får anledning til å sette blomster som igjen hindrer videre frødannelse og spredning. Bruk med fordel oppsamler på klipperen slik at frøene ikke blir spredd til andre deler av plenen. 

Det er også viktig å gi gresset best mulig vekstvilkår slik at det kan utkonkurrere etablering av kløver. Påse at man gjødsler jevnlig og støttesår med nye gressfrø om man har bare områder. 

Et mer drastisk tiltak er å sprøyte kløveren med ugressmiddel. Man har sett stor effekt av å påføre et ugressmiddel tilpasset tofrøbladede vekster.

Tilbake til bloggen